Upptecknare: Leif Johansson
Meddelare: Karl Gradin  År: 1910

Socken/stad: Stöde  By/kvarter: Kärvsta

I Fallbyån hade de förr i tiden en såg, där de sågade virke för utskeppning. Det har varit en allmän tro, att det funnits underjordiske där i sågen. Även jag har arbetat där, och det var konstigt på det sättet, att vi hörde det arbeta i sågen, då vi vilade. Ramarna gick som vanligt, tyckte vi, och de hördes lämpa stockarna på sågbänken, men jag tror, att detta kom sig därav, att vi fått in de där ljuden så i öronen, att vi trodde oss höra det som inte var. Emellertid har det ansetts som lyckotecken då det på detta sätt hörts arbeta i ett hus.

Nordiska museet.Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen I. (Allmänt).